Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αιέν Υψικρατείν - Always Dominate the Heights





ΜΙΜ-104 Patriot – έξι συστήματα πυραύλων εδάφους – αέρος τοποθετήθηκαν στην Τουρκία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ με σκοπό την αναχαίτιση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων  από τη Συρία στην Τουρκία.
Συστήματα Patriots κατέχουν αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα πάντοτε με το καθεστώς της συμμαχικής διοίκησης.

Η Ρωσία μέσω του προέδρου Πούτιν εξέφρασε τη διαφωνία της τονίζοντας πως το γεγονός αυξάνει την πρόκληση στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Θεωρεί πως η Συρία δεν μπορεί να επιτεθεί σε κανέναν απ’ τους γείτονές της και επιπλέον θεωρεί τα Patriots πεπαλαιωμένα συστήματα αεράμυνας, τονίζοντας έτσι έμμεσα τον έντονο ανταγωνισμό στην ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων.

Την ίδια ώρα και παρά τη διαφωνία της με την Τουρκία στο θέμα της Συρίας, λόγω της ανησυχίας για την μετά Άσαντ εποχή – φέρνοντας και το παράδειγμα της μετά Καντάφι Λιβύης -  η Ρωσία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 20 δις δολάρια την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Τουρκία, στο Ακούγιου, ενώ η Τουρκία αυξάνει παράλληλα και τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Υπό την ανάγκη ενεργειακής επάρκειας ως ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία,  η Τουρκία μπαίνει στο team των πυρηνικών χωρών μετά από προσπάθειες δεκαετίας και πλέον, αγνοώντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η έντονη σεισμογένεση στην περιοχή μας.

Παράλληλα η Τουρκία μετά την επιτυχημένη συμπαραγωγή των F-16 αναβαθμίζει και το πολεμικό ναυτικό της δαπανώντας  7 δις για να αποκτήσει 8 πολεμικά σκάφη εκ των οποίων τα μισά θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία (συμπαραγωγή ).

Τα παραπάνω δείχνουν πως η διπλωματία που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα προσπερνά συμμαχίες και τυπικότητες που είναι υποδεέστερες και ευμετάβλητες.
Και τα συμφέροντα στην στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα είναι πρώτης προτεραιότητας ιδίως όταν συμπαράγεις, πόσο δε μάλλον όταν και διαθέτεις πρώτες ύλες και φυσικό πλούτο όπως η Ελλάδα.

Ο γενικότερος ανταγωνισμός των χωρών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η συσσώρευση όπλων και στρατιωτικών αποστολών μεγάλων χωρών που δηλώνουν παρούσες στις νέες ενεργειακές πηγές της περιοχής, η ευμετάβλητη πολιτική κατάσταση, οι οικονομικές ασυμμετρίες και η πολεμική εστία της μέσης ανατολής συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα που δείχνει να μεγαλώνει επικίνδυνα… 
 
Εμείς οι έλληνες, οι πάντα ικανοί για το χειρότερο και το καλύτερο ταυτόχρονα, θα πρέπει να θυμόμαστε πως είναι ''μέγα το της θαλάσσης κράτος''  προτρέποντας παράλληλα για το ''αιέν υψικρατείν'' (always dominate the heights).
Ας θυμόμαστε πως μια αυριανή ανεπτυγμένη χώρα ( πετρέλαια κλπ) πρέπει να’ ναι και ισχυρή χώρα ή τουλάχιστον να ‘χει ισχυρούς συμμάχους και άριστη διπλωματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου