Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η Επόμενη Μέρα


Με τη θεωρία της πανσπερμίας κατά την οποία μετεωρίτες φορείς νουκλεοτιδίων ή και μικροβίων διασπάρθηκαν και διασπείρονται ακόμη στο διάστημα, δημιουργείται οργανική ζωή υπό κατάλληλες συνθήκες σε πλανήτες ηλιακών συστημάτων όπως ο δικός μας ( ηλικίας 4,5 δις ετών και πρώτης ζωής 1 περίπου δις ετών σε ένα –αντιληπτό από εμάς - σύμπαν ηλικίας 13,7 δις ετών).

Παράλληλα και με βάση μαθηματικό τύπο πιθανοτήτων (εξίσωση Ντρέικ) σε έναν γαλαξία όπως ο δικός μας ( Milky - με διάμετρο 240.000 έτη φωτός ) υπάρχει η πιθανότητα  ανάπτυξης λίγων ...χιλιάδων πολιτισμών!  

Με τις σημερινές γνώσεις (κβαντική φυσική) και δυνατότητες μέτρησης (σταθερές Plank) και διαπιστώσεις της μη περατότητας και των ασύλληπτων χωροχρονικά μεγεθών του σύμπαντος θα ήταν ανόητο να πιστεύει κανείς πως είμαστε μόνοι εδώ έξω...

Οι προσπάθειες ανίχνευσης εξωγήινης ζωής συνεχίζονται ( Seti, Ozma, Allen Telescope Array ), αλλά λόγω της τεχνολογικής αδυναμίας μας ακόμη για μεγάλα βήματα σε αποστάσεις ετών φωτός είναι πιθανότερο να μας εντοπίσουν άλλοι προηγμένοι πολιτισμοί παρά να τους αντιληφθούμε εμείς.
Κι αυτό γιατί παρά την αλματώδη πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών είμαστε ακόμη στα πρώτα αστρικά μας βήματα ευελπιστώντας πως με την παρατηρούμενη γεωμετρική πρόοδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας θα είμαστε σύντομα στο πρώτο επίπεδο προηγμένου πολιτισμού.

Από αυτή την άποψη η γενιά μας και η επόμενη γενιά ζούμε τη σημαντικότερη ιστορική περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού, που απειλείται μόνον απ’ τον εαυτό του ( πυρηνικά, ιοί ) και που καλείται να ξεπεράσει την αυτοκαταστροφή και να εξαπλωθεί πέραν του πλανητικού ή και του ηλιακού του χώρου.

Είναι βασική απειλή η αυτοκαταστροφική τάση ενός ευφυούς είδους λόγω τεχνολογικής εφηβείας και είναι σίγουρο πως ανθρώπινοι πολιτισμοί καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς μέχρι και τον τελευταίο παγετώνα της γης.
Οι επιζήσαντες homo-sapiens με υποτυπώδεις μνήμες πολιτισμού ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο ζωής που μέχρι σήμερα απέφυγε τη φυσική καταστροφή αλλά και την αυτοκαστροφή αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της υπέρβασης των πλανητικών του ορίων και των εγκεφαλικών του αντίστοιχα. 
     
Με βάση τα παραπάνω ο Ρώσος αστροφυσικός Nicolai Kardashev το 1964 και σήμερα ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής Michio Kaku ( Νέα Υόρκη) κατατάσσουν πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς σε τρεις κατηγορίες με βάση την ενεργειακή τους αυτάρκεια:
  1. αυτοί που τροφοδοτούνται με ενέργεια απ’ τον πλανήτη τους ελέγχοντας ταυτόχρονα τα φυσικά φαινόμενα σε επίπεδο πλανήτη
  2. αυτοί που τροφοδοτούνται απ’ τον ήλιο τους, τον εξαντλούν και μετακινούνται σε άλλο ηλιακό σύστημα αναζητώντας ενέργεια
  3. αυτοί που τροφοδοτούνται από το γαλαξία τους και δύνανται να μετακινηθούν σε άλλο γαλαξία
Με βάση τα παραπάνω εμείς δεν ανήκουμε σε καμιά κατηγορία, αλλά τείνουμε στην πρώτη μέσα στον τρέχοντα αιώνα, με καθημερινές ενδείξεις από επιστημονικά επιτεύγματα και μια πολιτικοοικονομική τάση συντεταγμένης παγκοσμιοποίησης και μια εκρηκτική πολιτισμική αναζήτηση ενός νέου πλανητικού πολιτισμού που παρά την ανοχή και διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας θα επιφέρει αλλαγές κουλτούρας παρότι συναντά φυσιολογικές αντιδράσεις από συντηρητικές απόψεις.

Αυτή η πολιτισμική εξωστρέφεια της ανθρώπινης συνείδησης είναι το μεγάλο άλμα που καθομολογείται πίσω από κάθε εσχατολογική πρόβλεψη, όπως αυτή του 2012... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου