Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Πολιτικές εξελίξεις Μετά την 6η δόση ή Σήμερα?

Λίγο νωρίτερα απο το βήμα της Βουλής ,η Βάσω Παπανδρέου αφού εξήγησε την άρση των επιφυλάξεων που είχε για την ψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, κατόπιν συνάντησης κατ' ιδίαν που είχε με τον Πρωθυπουργό, τέλειωσε την ομιλία της λέγοντας με νόημα ότι είναι η τελευταία φορά που προσπερνά συνειδησιακές κόκκινες γραμμές και πως αμέσως μετά την κατοχύρωση της 6ης δόσης του δανείου προς τη χώρα, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις.

Αποκαλύπτει έτσι ότι, η Κυβέρνηση του Πασόκ έχει προαποφασίσει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα αφού κατοχυρώσει την δανειακή κάλυψη της χώρας, ως κομματικό ατού όπως αυτό θεωρείται απο την κυβερνητική παράταξη.

Με αυτό συνάδουν και όλες οι κινήσεις και οι φημολογίες τελευταία απο κυβερνητικκά στελέχη περί διάδοχης κατάστασης σε σύντομο χρόνο.

Παράλληλα πολλαπλές διαρροές απο το Άρμα Πολιτών ετοιμάζονται για έναν νέο κόμμα, που θα αποπειραθεί όπως διατείνονται να συσπειρώσει την κεντροαριστερά, προσδοκώντας να απορροφήσουν το αναμενόμενο υψηλό ποσοστό διαρροών απο το Πασόκ.
Κανονίζουν μάλιστα και την ιδρυτική διακήρυξη εντός των προσεχών ημερών.

Τα παραπάνω σενάρια για την επόμενη μέρα συμπεριλαμβάνουν και τη φημολογία για δημιουργία φιλοβασιλικού κόμματος το οποίο θα διεκδικεί την επάνοδο του τέως βασιλιά Κων/νου ή του πρίγκηπα Παύλου!

Όλα αυτά βέβαια εάν και εφόσον η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα κυλίσει σε ομαλούς εκλογικούς ρυθμούς χωρίς εκπλήξεις και αστάθμητες καταστάσεις.
Γεγονός είναι ότι ο ελληνικός λαός μίλησε, απαίτησε και κερδίζει στα σημεία μέχρι τώρα την αυτοδιαχείρησή του.

Ακόμη και αν η σύνοδος του Eurogrup αποφασίσει haircut ομολόγων με οποιδήποτε ποσοστό, η ελληνική πλευρά υιοθετώντας την πρόταση των τραπεζών θα δεσμευτεί για επαναγορά ομολόγων αξίας 50 δις. Εκτιμάται ότι το πιθανολογούμενο ποσοστό του κουρέματος θα καθορίζει την τιμή επαναγοράς στην τιμή των 20 δις περίπου και άρα μιας απομείωσης του χρέους κατά 30δις απο την ελληνική πλευρά καθώς η  δέσμευση αυτή θα αφορά στη συμμετοχή της χώρας στο συνολικό haircut του χρέους.

Αν κανείς σταθεί σε αυτή την προοπτική, τότε δεν κινδυνεύει η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, που έχουν εισπράξει υπερκέρδη και κρατικές εγγυήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια και ευχής έργο θα είναι να μην την βαρυνθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, οδηγώντας σε οριζόντια απομείωση των συντάξεων και των αποζημιώσεων σε ποσοστό όσο θα είναι και το αντίστοιχο haircut...

Το τραγικότερο βέβαια θα είναι η εκχώρηση του δικαιώματος πώλησης του ελληνικού δημοσίου, απο ευρωπαϊκό οίκο αξιοποίησης με έδρα το Λουξεμβούργο και η άμεση κηδεμονία της χώρας απο μόνιμο εκπρόσωπο της Τρόϊκας.

Με τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η επόμενη εκλογική μέρα που αφήνει να εννοηθεί το Πασόκ δεν έχει νόημα ΑΝ τώρα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα και οι καταστάσεις.

Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει σήμερα να αποφασίσει και να μιλήσει, γιατί αύριο ίσως να είναι αργά...



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου